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From: Mario Santoyo [mailto:msantoyo@friantwater.org]  
Sent: Monday, May 16, 2011 10:28 AM 
To: Avila, Andria K.; Alemi, Manucher 
Cc: Guivetchi, Kamyar; Frances Mizuno; Looper, Sheryl A (Sheri); Ronald D. 
Jacobsma; dnelson@sldmwa.org; Robert Sawyer; Kevin Wang; Mike Wade; 
Brandon Souza 
Subject: Federal Contractors and SBX7-7-----------------Clarification Questions---
DWR 11-24-2010 Legal Answers 
Importance: High
 
Dear Mr. Alemi,
 
I would first like thank you and your staff for all the hard work you put into developing 
the draft SBx7-7 Agricultural Water Measurement Regulation. I really appreciate you 
did this with the inclusion and cooperation of the various stakeholders. Clearly, the 
challenge of completely satisfying all the stakeholders in this process was and is a 
very tall order and I commend you for your effort.
 
Having said that, the Federal Water Contractors that our agency represents remain 
very concern with the potential lack of reference in this draft which clearly identifies 
the compliance with this regulation by the Federal Contractors thru their submission 
of their USBR approved Water Conservation Plans. The absence of this reference 
will unfortunately lead to confusion and most likely litigation against the Federal 
Water Contractors.
 
That is why I on May 4th and then again on May 11th, requested that the following be 
paragraph be inserted into section 597.3 “Range of Options for Agricultural Water 
Measurement” as paragraph “C”:
 
“An agricultural water supplier subject to CVPIA or RRA shall be 
deemed in compliance with this article if all irrigation water 
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Response to questions made during ASC and Subcommittee Meetings 
 
 
 



Q1.   Is the intent of Section 10608.48 “water conservation” through 
water measurement and subsequent pricing structure?   
 
A1.   The overarching intent of this legislation is water conservation and 
water use efficiency.  Water conservation is highlighted in Chapter 1. 
General Declarations and Policy and elsewhere in SBx7-7.  Section 
10608 (e) declaring that “the success of state and local water 
conservation programs to increase efficiency of water use is best 
determined on the basis of measureable outcomes related to water use 
or efficiency”. Section 10608.4 requires implementation of specific 
efficient water management practices (EWMP). Section 10608.48 (a) 
and (b) require implementation of EWMPs. Water measurement and 
pricing structure are two critical EWMPs that have to be implemented. 
 
 
Q2.        Will Federal water contractors’ Water Management Plans 
(WMP) approved by the USBR satisfy the requirements of Water 
Management Planning under SBx7-7?  
 
 
A2.  For the purpose of WMPs Federal Water Management Plans are 
deemed to meet state WMP requirements.   
 
 
Q3.  Would approved Federal Water Management Plans satisfy Water 
Measurement requirements under SBx7-7? 
 
 
A3.  Federal guidelines require Federal water contractors to measure 
only Federal Water which is contractual water titled as “Class 1 water”   
As such, for the specific purpose of meeting SBx7-7 Water 
Measurement Requirements and to satisfy Water Measurement 
Requirements under SBx7-7, Federal contractors, will need to either: 
 











1. Measure all water from all other sources of water (state and local, 
excluding groundwater) and include it in Federal Water Management 
Plans; or 
  



2. Provide DWR a separate state water measurement to meet the water 
measurement requirements of SBX7-7 (section 10608.48 (a) (b) and 
Section 531.10).  This option will be applicable and include 
measurements of the water which is non-Federal water and is 2000 
AF or more delivered annually. Note Section 10608.48 (a) and (b) 
require water measurement and pricing structure and a report to 
DWR in a WMP and 531.10 requires annual report of farm-gate 
deliveries on a monthly basis.    



 
 
 
Q4.  Can DWR ask for or include additional information regarding 
Section 531.10 that helps avoid misuse of requested information and 
data by other parties? 
 
A4.  Yes, DWR may ask for and incorporate in the requested information 
and data, additional information.  And DWR may request parties to 
explain any limitation of such data and information, and how its use 
should be limited.     
 
 
Q5.  Can the reporting date for 531.10 be moved from January to March 



to allow water districts to incorporate the previous calendar year’s data? 
 
A5.  Yes.   
 
 
Q6.  Can DWR provide a flexible phasing, with time, of the regulation 



through which a final target (accuracy standard and performance outcome) 
is ultimately met? Or can DWR have a phased process through which a 
gradual water measurement program can be implemented? 



 
A6.   DWR will consider all options that are consistent with the intent of 



the Law 
 











Q7.  Can DWR adjust, increasingly restrictive targets (Accuracy 
Standards and performance measures), over time? 



 
A7.  DWR may consider these as long as they are consistent with the 



law. 
 
 
Q8.    Can DWR set a range of options that accommodate at all times 



the diverse climate, cropping patterns, pricing structures, water use, etc 
across the State? 



 
A8.   It is hard to develop a “Range of Options” that allow for flexibility to 



accommodate all conditions at all times. The range of options should allow 
measurement of water with sufficient accuracy to meet the requirements of 
SBX7-7. DWR may consider this consistent with applicable law. 



 
 
Q9.  Will DWR set a “Range of Options” and  ” Accuracy Standards” now 



to be implemented for  a time period with commitment to revisit the “Range 
of Options” and “Accuracy Standards” in some future years.   



 
A9.  No.  DWR cannot commit itself to re-do regulations at some future 



time.  However, regulations can be modified or changed by DWR as it 
deems appropriate through the rulemaking process at the Office of 
Administrative Law. 



 
 
Q10.  What is meant by the “in part” in Section 10608.48 (b)(2).  It 



states:  “Adopt a pricing structure for water customers based at least in part 
on quantity delivered. “   



 
 Does it mean that part of the pricing structure should be based on 



quantity delivered, or price itself should be based on the portion of water 
delivered?  Does it mean that the price of water includes only quantity of 
water delivered and considers no other factors? Or actually, does the 
portion of price reflect the quantity of water delivered?  If price is based on 
quantity of water delivered, how does this accommodate conjunctive water 
use that might occur after water delivery?  What about water transfers 
occurring after water delivery? 











A10.  The pricing structure should be based on the quantity measured 
but may include other considerations to set the price of water. Adoption of 
pricing structure and policy are not part of this regulation.  



 
 
 



 
 
Q11.  Who is subject to Water Measurement requirements under SBx7-7? 
 
A11.  
 



1.  All “Agricultural Water Suppliers” who deliver 2000 AF of water or 
more or provide water to 2000 acres or more of irrigated land are 
subject to the provisions of water measurement Section 531.10 and 
reporting to DWR annually. All agricultural water suppliers that have 
more than 10,000 acres of irrigated land are subject to section 
10608.48. 



 
2. Federal contractors that have, in addition to Federal water supply,  



other sources of water such as state, local, or any federal water that is 
not Class 1 water and is not subject to Federally required 
measurements, that amounts to 2000 or more AF of water annually, 
are subject to the provisions of the water measurement and reporting 
requirements.  



 
 












delivered by that water supplier to each customer is delivered 
through measurement devices that meet United States Bureau 
of Reclamation accuracy standards defined in Reclamation’s 
Conservation and Efficiency Criteria Standards of 2008 or future 
amendments.”
 
In looking back to your 11-24-2010 legal responses to our committee questions 
regarding this same issue, your legal answers are clear and consistent with our 
request. If you look at specifically your legal answer “A3”, I read it to say that as long 
as our Federal Contractors measure all water from all other sources of water and 
include it in their Federal Water Measurement Plans; they meet the Water 
Measurement Requirements under SBx7-7.
 
Therefore, having Federal Contractor compliance referenced in section 597.3 (as per 
our above recommendation) would be consistent and appropriate. I would also 
suggest a footnote to water code 10828 be included.
 
I plan to attend the May 18th Water Commission meeting to provide input on this 
issue to the Commissioners and hope that with your consideration and help we can 
achieve a satisfactory conclusion to this important issue.
 
 
From page 1 of the DWR “Ag Measurement Legal Questions” 
document:
 
Q2. Will Federal water contractors’ Water Management Plans
(WMP) approved by the USBR satisfy the requirements of Water
Management Planning under SBx7-7?
 
A2. For the purpose of WMPs Federal Water Management Plans are
deemed to meet state WMP requirements.
 
Q3. Would approved Federal Water Management Plans satisfy Water
Measurement requirements under SBx7-7?







 
A3. Federal guidelines require Federal water contractors to measure
only Federal Water which is contractual water titled as “Class 1 water”
As such, for the specific purpose of meeting SBx7-7 Water
Measurement Requirements and to satisfy Water Measurement
Requirements under SBx7-7, Federal contractors, will need to either:
 
1. Measure all water from all other sources of water (state and local,
excluding groundwater) and include it in Federal Water Management
Plans; or
 
2. Provide DWR a separate state water measurement to meet the water
measurement requirements of SBX7-7 (section 10608.48 (a) (b) and
Section 531.10). This option will be applicable and include
measurements of the water which is non-Federal water and is 2000
AF or more delivered annually. Note Section 10608.48 (a) and (b)
require water measurement and pricing structure and a report to
DWR in a WMP and 531.10 requires annual report of farm-gate
deliveries on a monthly basis.
 


Mario Santoyo


 
Assistant General Manager 
Friant Water Authority 
Mobile:559-799-0701 
email: msantoyo@friantwater.org 
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